Hvordan få DAB-radio i bilen

Som de fleste nå har fått med seg, blir FM-nettet skrudd av over hele landet i løpet av 2017.  Det betyr at du ikke kan høre på radio når du kjører dersom du ikke har DAB+ radio i bilen allerede.

Unntakene er en del lokalradioer som vil fortsette å sende på FM båndet i noen år fremover.

I de fleste regionene vil du først miste alle NRK kanalene og så forsvinner de komersielle (P4, Radio Norge) noen uker etterpå.


DAB logo
Men det finnes mange gode løsninger for å få DAB+ radio i bilen, og det trenger ikke være hverken dyrt eller vanskelig.
Så hvordan går du frem for å kunne høre på favoritt-radiostasjonen i fremtiden?

Den raskeste veien til DAB+

Klikk '+' for å lese mer

Dersom du ikke ønsker å bytte ut din eksisterende radio kan du få DAB på din eksisterende FM-radio med et DAB-adapter. Det fungerer ved at adapteret mottar DAB-signalet ved hjelp av en DAB+ antenne (alltid inkludert), og sender det videre via FM-båndet lokalt i bilen eller gjennom AUX-inngangen. Denne løsningen fungerer på alle eksisterende FM radioer uansett årsmodell og utgave.  Disse er enkle å montere og adapterne er diskrete og enkle i bruk.  For deg som vil ha minst mulig synlig har vi adaptere med trådløs overføring fra kontrollen slik at denne kan monteres hvor som helst - gjerne skjult.  På flere av adapterne får man også opp i bilens originale display hvilken stasjon man hører på !

Se alle våre DAB-adaptere her

Bytte ut eksisterende radio med DAB+

Klikk '+' for å lese mer

Den beste løsningen er som regel å bytte ut hele bilradioen med en DAB+. Du får da full integrasjon med DAB+ og et display på spilleren som kan vise all DAB+ info. Du får også som regel en rekke funksjoner som ikke var originalt på bilens spiller, Bluetooth handsfree, forbedret lydkvalitet, mulighet for ryggekamera, iPhone/Android integrasjon for avspilling av musikk, video og diverse APP’er og andre funksjoner. Disse spillerne har også FM mottak slik at du også får hørt på radio hvis man er utenfor Norge. Slike spillere finnes både i 1-DIN (eldre type enkel spiller) og 2-DIN (Dobbel høyde og som regel full størrelse berørings skjerm).

For å montere dette, kreves det i de aller fleste tilfeller ekstrautstyr som er spesifikt pr. bilmodell. Dette ekstrautstyret får også ofte tilpasset til bilens utstyrsnivå.
  • Adapter ramme tilpasset bilens originale dashbord
  • Adapter kabelsett for å passe med bilens elektriske anlegg
  • Adapter mot evt rattkontroll og andre funksjoner
Vi leverer adapter rammer og adapter kabler/moduler til de aller fleste biler – spør oss om hva som er tilgjengelig til akkurat din bil. Det meste av dette utstyret er laget for ukomplisert gjør-det-selv montering !

Se alle våre DAB-radioer her

Velge riktig DAB+ antenne

Klikk '+' for å lese mer

DAB-radio sendes på andre frekvenser enn FM, og krever derfor en annen antenne. I de fleste tilfeller får du med antenne med DAB radioen eller adapteren, men dersom du ønsker en annen type kan denne kjøpes separat.
Det finnes i hovedsak to antennetyper for DAB, aktiv og passiv. Den passive antennen tar imot signalene fra lufta og sender dem direkte til radioen. En aktiv antenne forsterker signalene før de sendes til radioen, noe som gir bedre overføring. Bakdelen er at du må koble strøm til antennen, noe som kan være en utfordring.

De fleste DAB+ antenner fester du innvendig på vinduet. Disse er enkle å montere, men gir ikke like godt resultat som en antenne eksternt på bilen.  De innvendige antennene kan monteres på frontruten eller på en av siderutene bak i bilen.  Glassantenner egner seg IKKE på vinduer med varmetråder.

Se etter disse egenskapene:

  • Aktiv: Ja / Nei
  • Strøm
  • Monteringssted: vindu/tak
  • FM adapter
  • Antenne-kontakt

Man har på veldig mange biler også muligheten til å bruke den originale antennen fremfor en ekstra DAB antenne.  Dette er et meget godt alternativ for de som ikke ønsker en ekstra antenne på bilens vindu.

Dette vil fungere på stort sett alle biler som originalt har en antennepisk eksternt på karosseriet.  (Har bilen din originalt antenne intergert i glasset på en av rutene vil man trolig ikke kunne benytte et slikt adapter. )

For å benytte den originale antannen man man benytte et DAB+ antenneadapter.  Dette finner du blandt vårt utvalg av DAB+ antenner.

Se alle våre DAB-antenner her